Selecteer een pagina

Undergroundtekenaar Robert Crumb heeft na ruim vier jaar zijn graphic novel Genesis voltooid. De Nederlandse vertaling, die maandag 26 oktober in de winkel ligt, is van de hand van Nicolaas Matsier.

In een interview met Time Magazine bekende Crumb dat hij er aanvankelijk nog niet uit was hoe hij God zou afbeelden. “Eerst dacht ik aan een licht aan de hemel waaruit tekstballonnen tevoorschijn kwamen. Maar toen kreeg ik een droom die me duidelijk maakte hoe hij er precies uitzag. Hij had een lange witte baard, een zeer mannelijk gezicht en leek als twee druppels water op mijn vader.” Even overwoog Crumb God af te beelden als een zwarte vrouw, maar daar heeft hij uiteindelijk vanaf gezien. “Als je het Oude Testament leest, kom je er gauw achter dat God een nukkige Joodse patriarch is.”

Robert Crumb is de schepper van cynische strips als Mr. Natural en Fritz the Cat. Vanaf het midden van de jaren tachtig werd Crumb een cult-held. Hij tekende voor NewsweekPeople en andere tijdschriften. Zijn werk hing in New York City Art Gallery en in 1990 kreeg hij een expositie in Museum of Modern Art in New York.

Bron: NRCboeken.nl