Selecteer een pagina

Na de theorie van de vorige 2 Twitterlessen, duiken we nu meer in de praktijk! Voor alle beginnende twitteraars een paar basisbegrippen en toepassingen die je altijd gebruikt. Wel eens de afkorting RT, DM of ‘#’ langs zien komen en niet helemaal duidelijk wat ’t betekent? Gewoon even verder lezen.

Reply

Plaats een bericht

Wil je reageren op een bericht, ga dan met de muis over het bericht, zichtbaar wordt nu de knop ‘reply’. Als je hierop klikt verschijnt er een pop-up venster met de naam ‘@….’ van de persoon aan wie je een bericht stuurt. Naast tekst wil je soms ook een link naar je eigen of een andere website toevoegen in een bericht. Vaak neemt de linknaam veel te veel plaats in: hou er rekening mee dat  je niet meer dan 140 tekens (spaties meegerekend) kwijt kunt in een tweet. Het is dan ook noodzakelijk om je linknaam te verkorten. Maak dan gebruik van de zogenaamde URL-shorteners. Een paar bekende sites zijn: TinyURL.com of bit.ly. Hier wijzig je eenvoudig je oorspronkeljke URL in een kortere versie. Kopieer en plak de (kortere) link direct in je tweet. Zo hou je nog wat tekens over voor de rest van je bericht! Overigens zijn alle berichten waarin @jouwnaam gebruikt wordt, terug te vinden onder het tabblad @Mentions.

DM (Direct messages)
Wil je aan iemand een persoonlijk bericht sturen, klik dan in de topnavigatie op ‘Messages’. Klik op de persoon aan wie je een bericht wilt versturen. Je kunt alleen DM’s versturen aan mensen die je zelf volgt. Deze berichten zijn uitsluitend te lezen door degene aan wie je het verstuurt. Van DM’s krijg je automatisch in je mailbox een bericht, zodat je ze niet mist.

RT (Retweet)
Stuurt iemand je een bericht die je ook onder jouw volgers wilt verspreiden, gebruik dan RT. Je kunt hiervoor de ‘retweet’ knop onderaan een bericht gebruiken. Een andere optie is het bericht kopiëren en plakken in een nieuw bericht. Zet RT aan het begin van het bericht. In tegenstelling tot de eerste methode kun je op deze handmatige manier zelf nog tekst toevoegen aan de tweet.

# (Hashtags)
Vaak zie je in twitterberichten voor een woord of afkorting een (hashtag / hekje) # staan. Dit zijn informeel afgesproken trefwoorden. Iedereen kan een trefwoord verzinnen. Congressen gebruiken vaak hashtags om alle berichten over het evenement te verzamelen. Een veel voorkomend trefwoord is #durftevragen. Klik je hierop dan verschijnen alle tweets over dit onderwerp op een rijtje. Heb je een vraag en gebruik je deze hashtag, dan vergroot dit je kans op een antwoord omdat veel meer mensen dan alleen jouw volgers het bericht lezen.

De volgende keer meer over:  foto’s delen. Mis je onderwerpen of wil je gewoon nog iets weten? Stuur me een berichtje!